Word abonnee

Tennis

Op eenzame hoogte

Tommy n Lance

Tennis

Op eenzame hoogte

door: Jasper Boks & Marlies van Cleeff
9 november 2021
4 tot 9 minuten lezen

Diede de Groot (24) schreef geschiedenis door als eerste rolstoeltennisster de Golden Slam op haar naam te schrijven. Ze won in een kalenderjaar alle vier de grandslamtoernooien én goud op de Paralympische Spelen. We legden haar zeven stellingen voor.

Ik ben de Steffi Graf van het rolstoeltennis
“Steffi Graf was de eerste tennisster die de Golden Slam won in 1988. Ze won niet alleen alle vier de grandslamtitels, maar ook olympisch goud in het enkel- spel. Daarna is daar nooit meer iemand in geslaagd. Dat het mij nu als eerste rolstoeltennisster is gelukt, vind ik heel bijzonder. Dus ja, ik vind mezelf wel de Steffi Graf van het rolstoeltennis.” Lachend: “Wat ik mezelf cadeau heb gegeven? Een nieuwe brievenbus! Toen ik net verhuisd was, had ik de sleutel aan de binnenkant van het slot laten hangen en kon ik niet meer naar binnen. Ik heb de brievenbus, die goudkleurig was, eruit moeten halen om het slot open te kunnen maken. Ik heb een jaar lang met een kapotte brievenbus gezeten waar de brieven half uithingen, wilde pas een nieuwe kopen als ik het goud binnen had.

Van tevoren had ik me niet blindgestaard op dit doel, omdat ik wist hoe moeilijk het zou zijn. Ik focuste me op de kleine doelen, dacht: Diede, ga eerst maar eens de Australian Open winnen. Dat ging goed. Daarna Roland Garros… Zo heb ik het ’t hele jaar aangepakt. Voorafgaand aan de US Open, het laatste grandslamtoernooi, is wel vijf keer door het stadion geroepen dat ik de kans had de Golden Slam te winnen. Dat gaf wel aan hoe ook anderen ermee bezig waren.

Die finale van de US Open was mijn slechtste wedstrijd van het seizoen. Ik had het geluk dat mijn tegenstandster en grote rivale, de Japanse Yui Kamiji, ook niet lekker in de wedstrijd zat. Ik kwam net van de Paralympische Spelen in Tokio waar ik alles had gegeven. Binnen een dag was ik in New York, vier dagen na de paralympische finale moest ik alweer mijn eerste wedstrijd spelen. De andere medaillewinnaars van TeamNL hadden in Nederland huldigingen en ik zat in mijn eentje in een hotelkamer.

In de finale van de US Open kon ik alleen maar verliezen. Alles wat niet de Golden Slam was, was niet goed geweest. De druk was zo groot. Voor de Spelen heb ik in interviews gezegd: mijn carrière is niet mislukt als ik geen paralympisch goud win, de grandslamtitels zijn ook heel belangrijk. Daar kom ik nu wel op terug. Ik wilde mezelf zo graag belonen met die gouden medaille.

Toen dat in Tokio was gelukt, was de ontlading groot. Ik was zo blij. Na het laatste punt op de US Open was ik vooral opgelucht.Ik heb ook wel wat tranen moeten laten. Op het moment zelf besefte ik eigenlijk niet eens hoe bijzonder het was. Later toen ik thuis was, had ik pas door wat ik had geflikt.

Ook Novak Djokovic had de kans dit jaar de Golden Slam te pakken. en hij durfde die droom wel uit te spreken. Hem is het niet gelukt. Op de Spelen verloor hij de halve finale en in de US Open-finale was hij niet opgewassen tegen Daniil Medvedev. Op een gegeven moment moest hij tijdens de wissel huilen. Het publiek ging achter hem staan. Ik vond dat zo’n mooi moment, voelde mee met hem. Het gaf perfect weer hoe groot de druk kan zijn. Sport kan zo mooi zijn, maar je kunt ook zo teleurgesteld worden.

Op de baan is Djokovic misschien niet altijd de aardigste man, maar daarbuiten is het echt een topgozer. Ik heb hem kort gesproken nadat we allebei Wimbledon hadden gewonnen. Hij stopte toen hij mij langs zag komen en zei: ‘Wil je samen op de foto?’ Djokovic heeft veel respect voor het rolstoeltennis, heeft al meerdere keren uitgesproken dat wij hem inspireren. Hij zei tegen me dat hij meerdere keren rolstoeltennis heeft geprobeerd, dat hij het zo moeilijk vindt en dat wij het zo makkelijk laten lijken. Heel speciaal dat zo iemand dat zegt. Ik vroeg hem of hij een keer tegen mij wilde spelen. Hij zei: ‘Ja, misschien wel een keertje.’”

Het volledige verhaal lezen? Dat kan via Blendle en Tijdschrift.nl. Je kunt het magazine ook in de winkel halen óf online bestellen!

Delen: