Word abonnee

Atletiek

‘Zonder espresso loop ik achteraan’

Paul Raats

Atletiek

‘Zonder espresso loop ik achteraan’

door: Jasper Boks
27 mei 2021
2 tot 7 minuten lezen

Sifan Hassan is een alleskunner. Op de Spelen start ze op de 5000 en 10.000 meter en op beide afstanden geldt ze als favoriet voor goud. We spreken haar aan de hand van uitspraken die ze eerder deed in Helden over haar geheim, de liefde, het geloof en haar toekomst.

‘Met mijn rechterbeen maakte ik altijd een vreemde beweging. Bij Alberto Salazar willen ze dat aan gaan pakken, ze voor­spellen niet voor niets dat ik veel harder kan. Ik ga op een andere manier lopen, is de bedoeling. Mijn benen zijn te zwak,
die willen ze veel sterker gaan maken.’
SIFAN IN 2017

“Aan die vreemde beweging heb ik heel hard gewerkt sinds ik in 2016 in Amerika ben gaan trainen. Het is lastig om iets af te leren waar ik me jarenlang vertrouwd bij heb gevoeld. Dat verander je niet zomaar, want je lichaam is ook ingesteld op die beweging. Een andere manier van lopen kan ook voor blessures zorgen. Het is een proces van jaren geweest: wennen aan de nieuwe loopbeweging, rustig opbouwen. Het is nu veel beter dan vijf jaar terug. Daarnaast ben ik inderdaad sterker geworden, vooral mijn rechterbeen is veel sterker.”
Je hebt bij het WK in Doha in 2019 voor een unieke prestatie gezorgd door als eerste atlete op één WK zowel de 1500 meter als de 10.000 meter te winnen. Is het werken aan je rechterbeen de sleutel geweest?
Sifan knikt: “Dat is heel belangrijk. Daarnaast doe ik sinds ik de overstap maakte naar Amerika veel meer aan krachttraining, gemiddeld drie keer per week. Dat is echt een verschil met toen ik in Nederland trainde. En op tactisch gebied ben ik ook heel erg vooruitgegaan. Vroeger kon ik me tijdens de wedstrijd van de wijs laten brengen. Ik hou me tegenwoordig goed aan het plan dat we vooraf hebben uitgestippeld. Ik heb meer ervaring, ben rustiger in mijn hoofd tijdens wedstrijden. Over het mentale deel heb ik veel gesproken met mijn coach Tim Rowberry. Ik was vaak te ongeduldig. ‘Met ongeduld bereik je niks,’ houdt Tim me altijd voor. Hij heeft me echt geleerd de rust te bewaren. Ik ben in Amerika echt volwassen geworden als atlete.”

Het volledige verhaal lezen? Dat kan via Blendle. Je kunt het magazine ook in de winkel halen óf online bestellen!

Delen: