Word abonnee

Basketbal

Heldendom onder vuur: Michael Jordan

ANP

Basketbal

Heldendom onder vuur: Michael Jordan

door: Erik Brouwer
27 maart 2019
6 tot 11 minuten lezen

Als basketballer werd Michael Jordan (56) zo’n beetje heilig verklaard. Hij is nog altijd succesvol, vooral als zakenman. Maar hij wordt lang niet altijd en overal meer op een voetstuk gedragen. Een portret van MJ anno 2019. ‘Hij kan een adembenemende klootzak zijn.’

Op een bord in Orlando, Florida staat: ‘Walt Disney World. Where Dreams Come True.’ Aan lantaarnpalen hangen boxen waaruit housebeats dreunen. Toeristen van over de hele wereld stappen uit tourbussen en gaan naar binnen bij openluchtwinkelcentrum Disney Springs, onderdeel van Disney World en bijna net zo populair. Ze lopen langs vestigingen van Coca-Cola, Nike en Harley Davidson. Op tien minuten lopen van de ingang staat een winkel genaamd Trophy Room. De eigenaar heet Marcus Jordan. Hij is 28 jaar en draagt een bril met een zwart montuur. Ooit wilde hij profbasketballer worden. Hij had het voordeel van de juiste genen, maar het nadeel van zijn achternaam.

Overal waar hij kwam, vroegen de mensen: ‘Hoe gaat het met je vader? Zie je hem vaak, geeft hij tips, kun je zijn handtekening vragen?’ Dat vond Marcus vaak vervelend en de druk om als basketballer in zijn vaders voetsporen te treden was veel te groot. Marcus was helemaal geen slechte speler. Toch stopte hij plotseling met basketbal. Hij ging in zaken. Een aantal jaar geleden verzon hij de Trophy Room. Het leek hem passend zijn winkel in Disney Springs te openen.

Alleen de grootste merken ter wereld mogen daar hun waar verkopen en onderzoeksjournalist Michael Leahy noemde Marcus’ vader ‘de personificatie van weelde en glamour, een icoon Amerikaanser dan Mickey Mouse’. Aan de muren van de Trophy Room hangen Jordan-foto’s. De voornaamste toeristische trekpleister is een winkelruimte die is ingericht zoals de huiskamer van de Jordans in Chicago. Marcus’ vader had doorgaans niet veel tijd voor zijn vrouw en kinderen, maar hij nam op zijn reizen wel cadeautjes mee en hij liet een trofeekamer maken die hij vulde met bekers, shirts en foto’s. Marcus heeft daar goede herinneringen aan.

Op uitzonderlijke avonden kwam het hele gezin bij elkaar in de trofeekamer. Moeder Juanita en vader Michael dronken rode wijn uit een uitstekend jaar, de kinderen kregen iets fris en ze leerden volgens Marcus harde lessen over zaken en het leven. Marcus wilde ook in zijn winkel een Trophy Room en hij besloot het zoveel mogelijk in te richten zoals het in Chicago was. In die opzet is MJ Jr. goed geslaagd. De ‘retail boutique’, zoals Marcus zijn winkel noemt, trekt jaarlijks tienduizenden bezoekers. Dat komt deels omdat de Trophy Room meer museum dan winkel is en Michael Jordan zestien jaar nadat hij stopte met basketbal nog steeds een globaal fenomeen is. Forbes publiceerde in 2018 een artikel over zijn zakenimperium. J

ordan heeft volgens het tijdschrift een vermogen van 1,65 miljard dollar en hij is de nummer 455 op de lijst van rijkste Amerikanen. Het grootste deel van zijn vermogen dankt hij aan zijn eigen merk Air Jordan en de Forbes-journalisten rekenden uit dat hij op zijn 56ste jaarlijks meer verdient dan de grootste NBA-sterren van dit moment: LeBron James, Stephen Curry en Kevin Durant.

Tekst gaat verder onder de foto

Michael Jordan met kind

TRUMPIAANS

Ondanks zijn zakelijke succes is Jordan bij lange na niet zo populair als na zijn afscheid als basketballer. Volgens critici komt dit door zijn politiek-neutrale houding. Muhammad Ali provoceerde de witte machthebbers en offerde zijn eigen belangen op zodat andere zwarte mensen daar beter van konden worden. Jordan deed dit nooit en de man die in zijn gloriejaren de ‘Mannelijke Marilyn Monroe’, ‘Elvis in korte broek’, ‘God vermomd als basketballer’ en ‘Jezus’ werd genoemd was volgens zijn critici een Gordon Gekko-achtige ultrakapitalist met een Me First-mentaliteit. Dit laatste komt voornamelijk door een legendarisch geworden uitspraak uit de jaren negentig. Chicago Tribune-journalist Sam Smith vroeg een vriend van Jordan waarom MJ zijn steun niet had uitgesproken voor de zwarte Democratische politicus Harvey Gantt, die het in de zuidelijke staat North Carolina opnam tegen de racistische Republikein Jesse Helms.

Jordan zou de vriend hebben verteld: ‘Republikeinen kopen ook sneakers.’ Jordan ontkende die uitspraak te hebben gedaan en Smith zei later dat de opmerking een grapje was geweest, maar dat maakte niet meer uit. De quote werd zo vaak geciteerd dat het de waarheid werd en de zwarte The New York Times-columnist William Rhoden verwoordde een vaak geuite mening toen hij in 2006 schreef: ‘Hij had de Messias kunnen zijn voor de Afro-Amerikaanse gemeenschap.

Als Jordan had gezegd ‘spring’, zouden we allemaal springen. Had hij gezegd ‘protesteer’, dan waren we allemaal de straat op gegaan. In plaats daarvan koos hij er opzettelijk voor neutraal te blijven op politiek en raciaal gebied. Het belangrijkste van Jordans erfenis is wat hij heeft bereikt: de tragiek is wat hij had kunnen doen.’ Rhoden schreef deze woorden nadat Jordan voor de derde keer – en definitief – was gestopt met profbasketbal in 2003.

De jaren erna kreeg Jordan nog veel meer kritiek op zijn politiek-neutrale houding en daar kwam nog bij dat hij in zijn postbasketballeven niet altijd even sympathiek overkwam. Hij was zo competitief dat hij bitter leek te worden, en in 2009 vonden zelfs veel Jordan-fans hem een bully met een te groot ego. Hij werd dat jaar opgenomen in de Basketball Hall of Fame van de NBA. De presentator zei: ‘Dames en heren, Michael Jordan.’ Hij stond op, er werd geklapt. Jordan was 46 jaar. In zijn linkeroor zat een diamanten oorring.

Reilly: ‘Michael Jordans Hall of Fame-praatje was tactloos, egoïstisch en ongepast. Toen het voorbij was, wilde niemand meer als Mike zijn’

Helden Magazine 46

Het eerste gedeelte van het verhaal van Michael Jordan komt voort uit Helden Magazine 46 waar Tom Dumoulin de cover siert. Dumoulin vertelt over zijn huwelijk en hoe hij besloot het plan om helemaal voor de Tour te gaan in 2019 aan te passen ‘’De Giro winnen is fantastisch, maar trouwen gaat verder dan dat’’.

Verder in de 46ste editie van Helden, Lieke & Sanne Wevers vertellen openhartig over de moeilijke tijd, baanwielrenner Harrie Lavreysen over goud op het WK en de Spelen in Tokio, oud-voetballer Jaap Stam blikt terug op voorgaande hoofdstukken in zijn leven, wielrenner Fabio Jakobsen, het dynamische Laura & Lisanne de Witte, beachvolleybalsters Marleen van Iersel & Joy Stubbe, voetbaltrainer José Mourinho, Cor van der Geest over zijn zoons Elco en Dennis, turner Casimir Schmidt, voetballer Dusan Tadic, en Victoria Koblenko ging langs bij coureur Tom Coronel.

Krijg jij geen genoeg van alle inspirerende sportverhalen? Kies het abonnement dat bij jou past én wordt abonnee. Zo ontvang je telkens de nieuwste edities op je deurmat, voordat het sportblad in de supermarkten te vinden is. Wil je een Helden Magazine cadeau doen? Het is ook mogelijk om een abonnement cadeau te doen, deze abonnementen lopen automatisch af. Daarnaast zijn de recentste exemplaren ook gemakkelijk te bestellen via onze webshop.

Delen: