Word abonnee

Voetbal

‘Ik ben anders tegen het leven aan gaan kijken’

ANP & Privé

Voetbal

‘Ik ben anders tegen het leven aan gaan kijken’

door: Jaap Stalenburg
19 januari 2021
2 tot 7 minuten lezen

Hans Hateboer is speler van Atalanta Bergamo en het Nederlands elftal. Hij blikt terug op een jaar dat enorme impact op hem had. In het zwaar getroffen Bergamo maakte hij van nabij de verschrikkingen van corona mee, werd een van de nieuwe helden van de revelatie van de Serie A en kreeg kritiek voor de kiezen.

“Ik ben als mens veranderd. Het jaar 2020 heeft mij een dubbel gevoel opgeleverd. Qua prestaties is het een topjaar geweest voor ons als team en mijn eigen ontwikkeling ging ook heel goed. Ik vond het een mooie erkenning dat ik met Stefan de Vrij, Matthijs de Ligt en Virgil van Dijk werd genomineerd door de UEFA voor het Elftal van het Jaar 2020. Maar ik zie ook dat het leven op de wereld er door corona een stuk minder florissant voor staat.”

Hans Hateboer, verdediger van Atalanta Bergamo en het Nederlands elftal, praat openhartig over het jaar met sportieve pieken en de enorme impact die corona op hem had en heeft. “Er is meer in het leven dan voetbal. De situatie dat je thuis opgesloten zat en niet bij de familie kon zijn, was zwaar. Het is heel dubbel geweest in het afgelopen jaar.” Hans bevond zich in het epicentrum van de uitbraak van het coronavirus in Europa. Het verdriet maakte hij van zeer nabij mee. Eind 2020 zag hij de besmettingscijfers ook in Bergamo weer oplopen, de stad ging opnieuw in lockdown. “Buiten het voetbal is er niks te doen, de restaurants zijn gesloten, de winkels zijn nog wel open, maar voor de rest is alles dicht. Je kunt niet zo heel veel doen, dus je leeft van wedstrijd naar wedstrijd. Het is fysiek zwaar, maar het is misschien mentaal nog wel zwaarder. Maar ik weet ook: wij worden er nog goed voor betaald, moeten niet zeuren. Er zijn genoeg mensen hier in Italië die financieel en emotioneel zwaar getroffen zijn, die werkloos zijn geworden en die in een appartementje zitten met een gezin met drie kinderen. Nauwelijks inkomen en veel stress.”

Het volledige verhaal lezen? Dat kan via Blendle. Je kunt het magazine ook in de winkel halen óf online bestellen!

Delen: