Word abonnee

Wielrennen

‘Ik kan lachen om grappen over luiers hoor’

Jasper Faber

Wielrennen

‘Ik kan lachen om grappen over luiers hoor’

door: Jasper Boks & Jaap Stalenburg
14 november 2017
16 tot 21 minuten lezen

De Held van 2017 is zonder twijfel Tom Dumoulin. Hij won als eerste Nederlander de Giro, werd individueel en met de ploeg wereldkampioen tijdrijden én won de BinckBank Tour. Kortom, alles wat hij aanraakte veranderde in goud. We leggen hem citaten voor die betrekking hebben op hem en zijn succesvolle Sunweb-ploeg.

‘Eigenlijk moest deze Ronde van Italië een leerschool voor de klassementsrenner Dumoulin worden. Nu kunnen we zeggen dat hij cum laude geslaagd is.’ –  Erik Breukink.
Tom Dumoulin: “Ik had absoluut niet verwacht dat ik de Giro al kon winnen. In de Vuelta van 2015 deed ik mee om de eindzege, maar toen was ik niet gestart met de intentie om mee te doen om het klassement. De Giro zag ik als leerschool en ik verwachtte dat ik nog meer testen moest doorstaan voordat ik serieus kans op de eindzege in een grote ronde zou maken.”
Je zei voor aanvang van de Giro: ‘Het zou mooi zijn om in de top 10 te eindigen.’
“Dan was het voor mij ook geslaagd, dat meen ik nog steeds. In dat geval was ik niet cum laude geslaagd, maar dan was ik wél geslaagd voor mijn eerste serieuze test als ronderenner.”
Kun je je voorstellen dat mensen soms denken dat je voor jezelf een underdog-rol creëert?
“Nou… Ik heb een onrealistisch doel en een realistische verwach­ting.”
Leg eens uit.
“De realistische verwachting, dat is wat ik zelf verwacht. Ik verwachtte dat ik in de Giro rond de zevende plek zou eindigen. De buitenwereld gaat altijd uit van dat onrealistische doel. In mijn achterhoofd zitten die onrealistische doelen ook wel hoor, maar als ik die in de media ga spuien, komen ze als een boemerang terug.”
Zo’n onrealistisch doel stel je eigenlijk om jezelf op scherp te zetten?
“En om mezelf scherp te houden.”

Tekst gaat verder onder de foto

‘Hij ging gewoon zijn ding doen, hij had beter geslapen dan ik. Dat ik dat nog mag meemaken man, ik ben 36 en dan met een goede vriend van je de Giro winnen.’ – Laurens ten Dam.
“Laurens heeft in Maastricht gewoond en gedurende mijn carrière trokken we steeds meer met elkaar op. Afgelopen seizoen werden we ook nog ploegmaten. Geweldig.”
Hij vertelde dat jij voor de afsluitende tijdrit in de Giro, toen je nog vierde stond in het klassement, heerlijk hebt geslapen. “
Ik was redelijk relaxed. ‘Goed’ is een groot woord, maar ik had oké geslapen. De spanning begon natuurlijk richting de tijdrit op te lopen, maar ik had vaker met dat bijltje gehakt.”
De druk op jouw schouders zal de komende jaren ook niet minder worden, gokken we.
“Daar ben ik me van bewust.”
Hoe belangrijk is Laurens ten Dam voor jou?
“Het is heel fijn dat als ik even in de knoop zit, en die momenten zijn er altijd in een grote ronde, ik even naar iemand toe kan stappen die ik echt vertrouw. Ik ga met iedereen goed om in de ploeg, maar niet met iedereen deel ik mijn diepste gevoelens. Dat doe ik wel met Laurens.”
Wat maakt Ten Dam zo speciaal?
“Hij brengt mij altijd heel erg terug op aarde. Laurens heeft in het stressvolle leven dat wij leiden door de jaren heen een relaxte weg kunnen vinden. Hij geniet ook nog heel erg van het wielrennen, en dat je kunt blijven genieten is succesfactor nummer één. Ik kan daar nog beter in worden, maar Laurens heeft mij op dat vlak al heel veel geleerd.”
Heb je tijd genomen om te genieten van de Giro-zege?
“Te weinig.”
En van de wereldtitel tijdrijden met de ploeg en individueel?
“Ook te weinig. Na mijn wereldtitel dacht ik meteen alweer aan de Ronde van Lombardije. En zo gaat het maar door. Dat is topsporters eigen natuurlijk, dat is ook wat me zover brengt…”
Maar tegelijkertijd is het een valkuil.
“Ja, als ik steeds maar met de toekomst bezig ben, ben ik niet bezig met gelukkig zijn in het heden. Dat is wel een lesje dat ik afgelopen seizoen heb geleerd. Ik heb sommige momenten te veel in de toekomst geleefd en de komende jaren wil ik dat anders doen.”
Ben je weleens bang dat je alleen nog maar gelukkig kunt zijn als je wint?
“Ja, en daarom ben ik zo blij dat Laurens in de buurt is, hij helpt me relativeren.”
Iedere topsporter zou een Laurens ten Dam om zich heen moeten hebben?
“Ja, dat kan ik iedereen aanraden.”
Je werkt er knetterhard voor, maar eigenlijk ben je ook wel een beetje een zondagskind. Alle doelen die je dit jaar had gesteld, heb je bereikt.
Lachend: “Ik ben geboren op de elfde van de elfde, ben een carnavals­ kind. Ja, ik ben voor het geluk geboren.”

Delen: