Word abonnee

Wielrennen

‘Ik kan lachen om grappen over luiers hoor’

Jasper Faber

Wielrennen

‘Ik kan lachen om grappen over luiers hoor’

door: Jasper Boks & Jaap Stalenburg
14 november 2017
16 tot 21 minuten lezen

De Held van 2017 is zonder twijfel Tom Dumoulin. Hij won als eerste Nederlander de Giro, werd individueel en met de ploeg wereldkampioen tijdrijden én won de BinckBank Tour. Kortom, alles wat hij aanraakte veranderde in goud. We leggen hem citaten voor die betrekking hebben op hem en zijn succesvolle Sunweb-ploeg.

‘Eigenlijk moest deze Ronde van Italië een leerschool voor de klassementsrenner Dumoulin worden. Nu kunnen we zeggen dat hij cum laude geslaagd is.’ –  Erik Breukink.
Tom Dumoulin: “Ik had absoluut niet verwacht dat ik de Giro al kon winnen. In de Vuelta van 2015 deed ik mee om de eindzege, maar toen was ik niet gestart met de intentie om mee te doen om het klassement. De Giro zag ik als leerschool en ik verwachtte dat ik nog meer testen moest doorstaan voordat ik serieus kans op de eindzege in een grote ronde zou maken.”
Je zei voor aanvang van de Giro: ‘Het zou mooi zijn om in de top 10 te eindigen.’
“Dan was het voor mij ook geslaagd, dat meen ik nog steeds. In dat geval was ik niet cum laude geslaagd, maar dan was ik wél geslaagd voor mijn eerste serieuze test als ronderenner.”
Kun je je voorstellen dat mensen soms denken dat je voor jezelf een underdog-rol creëert?
“Nou… Ik heb een onrealistisch doel en een realistische verwach­ting.”
Leg eens uit.
“De realistische verwachting, dat is wat ik zelf verwacht. Ik verwachtte dat ik in de Giro rond de zevende plek zou eindigen. De buitenwereld gaat altijd uit van dat onrealistische doel. In mijn achterhoofd zitten die onrealistische doelen ook wel hoor, maar als ik die in de media ga spuien, komen ze als een boemerang terug.”
Zo’n onrealistisch doel stel je eigenlijk om jezelf op scherp te zetten?
“En om mezelf scherp te houden.”

Tekst gaat verder onder de foto

Het volledige verhaal lezen? Dat kan via Blendle door op onderstaande knop te klikken. Je kunt het magazine ook in de winkel halen óf online bestellen! 

Delen: