Word abonnee

Tennis

Schouders eronder en gáán

Iris Planting

Tennis

Schouders eronder en gáán

door: Eddy Veerman
3 november 2020
2 tot 7 minuten lezen

Esther Vergeer (39) had een lang gekoesterde kinderwens. Die kwam in september 2019 uit met behulp van een Canadese draagmoeder. De paralympische rolstoeltenniskampioene kon haar geluk niet op. Totdat ze begin januari dit jaar werd geconfronteerd met borstkanker. Na een behandeltraject met chemokuren, een operatie en bestralingen, staat de chef de mission van de paralympische ploeg op een kruispunt in haar leven.

“Zo’n zelfde kettinkje heb ik ook aan Jerica gegeven, zij is de vrouw die in Canada geboorte gaf aan onze dochter Jinte,” zegt Esther Vergeer, terwijl ze het kettinkje om haar nek laat zien. “We dragen allebei dit sieraad. Toen bleek dat Jerica zwanger was en na een aantal weken een echo liet maken, hoorden we een hartslagje. Zo bijzonder, en toch ook zo ver weg. Ik kocht dit kettinkje om zo op een symbolische wijze verbonden te zijn door de hartslag van ons kindje. Het hartje klopte, daarna was het fingers crossed dat de zwangerschap verder goed zou verlopen. Ver weg gebeurden bijzondere dingen en op deze manier kon ik tóch connectie maken.”

Ivf-traject
Esther kondigde in februari 2013, na dertien jaar onafgebroken op de nummer 1­positie van de wereldranglijst te heb­ ben gestaan bij het rolstoeltennis, haar afscheid aan. Tegelijkertijd werd bekend dat ze niet op eigen kracht een kind op de wereld kon zetten. De artsen raadden haar dat uit medisch oogpunt af, Esther zou een verhoogd risico op bloedingen lopen.

Het volledige verhaal lezen? Dat kan via Blendle. Je kunt het magazine ook in de winkel halen óf online bestellen!

Delen: