Word abonnee

Wielrennen

‘We hebben het mooi geflikt met z’n tweeën’

Ferdy Damman

Wielrennen

‘We hebben het mooi geflikt met z’n tweeën’

door: Jasper Boks & Marlies van Cleeff
9 november 2021
3 tot 8 minuten lezen

Shanne Braspennincx (30) en Jeffrey Hoogland (28) zijn al een paar jaar collega’s én geliefden. Nu gaan ze ook allebei door het leven als olympisch kampioen. “Die olympische gouden medailles mogen pontificaal in het zicht hangen in ons nieuwe huis. Wie kan dat zeggen: twee olympisch kampioenen in één huis?”

“Niemand kon me iets maken, ik zei tegen mezelf: de rest kan het heen-en-weer krijgen, de leiding sta ik niet meer af. Toen ik over de streep reed, dacht ik: holy shit, ik ben gewoon olympisch kampioen!” zegt Shanne Braspennincx. Op 5 augustus pakte ze goud op de keirin. Haar vriend Jeffrey Hoogland stond te juichen op het middenterrein. Hij had twee dagen eerder al olympisch goud gepakt op de teamsprint en wist: ze zouden allebei als olympisch kampioen terugkeren naar Nederland.

Jeffrey: “Niet veel mensen hadden verwacht dat jij olympisch kampioen zou worden, maar ik had van nabij meegemaakt hoe hard ze had getraind en hoe goed ze in vorm was. Ik wist: het kan écht. Ik was zo overtuigd dat ik tijdens het uitrijden van mijn kwartfinale op de sprint, die ik net had gereden, al mijn badslippers had meegenomen, dacht: ik moet straks van die rollers af, want het wordt fantastisch. Normaal zijn wij professioneel genoeg om de ander links te laten liggen als we moeten presteren, vragen we tijdens toernooien pas op de hotelkamer hoe het die dag ging. Maar dit ging om olympisch goud, dat was andere koek.”

Shanne: “De dag voor de finale had ik het heel lastig, ik wist via de herkansing terug te komen in het toernooi. Ik kraakte. Ik was toch in vorm? Bij mijn masseur en jou heb ik ’s avonds mijn twijfels uitgesproken.”

Jeffrey: “Ik lag op de massagetafel toen je vroeg of je langs kon komen. Ik merkte aan alles dat je onzeker was, doordat je je zo sterk voelde. Er was een flink gesprek voor nodig om je weer een goed gevoel te geven.”

Shanne: “Het was zo fijn dat ik op dat moment terug kon vallen op jou. Het klinkt heel suf, maar mijn masseur en jij zeiden precies die dingen waardoor ik lekker kon slapen. De dag erop stond ik er ook echt. Na afloop hebben wij alleen maar tegen elkaar geschreeuwd van vreugde. Jij was ook meteen bij me om me een knuffel en een kus te geven.”

Jeffrey: “Ik heb alleen maar ‘wat goed, wat goed, je hebt het geflikt’ tegen je geroepen. Na die kus ben ik weggelopen. Het was jouw moment. Ik wilde daar niet bij staan, dat moest je helemaal zelf kunnen beleven.”

Het volledige verhaal lezen? Dat kan via Blendle en Tijdschrift.nl. Je kunt het magazine ook in de winkel halen óf online bestellen!

Delen: