Word abonnee

Wielrennen

‘Ik ben een doodgewone Nederlander’

ANP / Getty Images

Wielrennen

‘Ik ben een doodgewone Nederlander’

door: Thomas Olsthoorn
11 april 2018
16 tot 21 minuten lezen

Door zijn liefde voor kamperen, barbecueën en speciaalbiertjes wordt Laurens ten Dam al jarenlang gezien als een bijzondere verschijning in het peloton. In aanloop naar de Giro d’Italia zocht Helden hem op voor een goed gesprek over zijn carrière, het vaderschap, Tom Dumoulin en zijn leefstijl.

Zijn handen heeft hij achter zijn hoofd gevouwen. Met een goedkeurende blik kijkt hij toe hoe masseur Raul soepel de spieren van zijn vermoeide benen kneedt. Op zijn rechterknie zitten een paar butsen, souvenirs van een recente valpartij.
Een kleine 24 uur eerder lag Laurens ten Dam ook op de massagetafel van de kleine Portugees. Hij had net Strade Bianche gereden. Totaal uitgeput en grijs van de modder was hij over de finish gekomen op het Piazza del Campo in Siena. Door de hevige regenval van de voorgaande dagen waren de witte gravelwegen van de Toscaan­se wielerwedstrijd veranderd in blubber ­paden. Net als veel van zijn collega’s moest Laurens halverwege de race lossen uit het peloton. Maar in plaats van de kortste route naar de teambus te pakken, wilde hij de koers koste wat kost uitrijden. “Deze wed­strijd stond op mijn bucketlist. Vorig jaar reed ik ’m voor het eerst, maar toen kwam ik vroeg ten val en moest ik bij de bevoorrading meteen naar Siena. Ik had veel moraal. Mijn benen waren niet echt goed, maar ik dacht: fuck it, ik rijd gewoon naar de finish. Er stonden veel Nederlanders langs het parcours die me af en toe een duwtje gaven. Het was gaaf om op dat plein aan te komen. Alleen wel jammer dat we buiten de tijd zijn geklokt. Ik moet dus nog maar een keer terugkomen.”

Tekst gaat verder onder de foto

Na afloop werd Laurens opgehaald door de Italiaanse oud­renner Eros Poli en met de auto naar Lecchi in Chianti gebracht. In het door wijnvelden omringde heuveldorpje stond er een stevige maaltijd voor hem klaar in Borgolecchi. Vanuit deze bed & breakfast runt zijn Portugese manager João Correia diens bedrijf in Gamba, dat exclusieve fiets­vakanties organiseert. “Alles is hier super­ geregeld. Naast de massage werd mijn fiets helemaal nagelopen en schoongemaakt, zodat ik vandaag een goede trainingstocht van dik 180 kilometer kon doen. Het is net een luxe trainingskamp.”

Het volledige verhaal lezen? Dat kan via Blendle door op onderstaande knop te klikken. Je kunt het magazine ook in de winkel halen óf online bestellen! 

Delen: