Word abonnee

Atletiek

Now or Never

Paul Raats

Atletiek

Now or Never

door: Thomas Olsthoorn
3 november 2020
2 tot 7 minuten lezen

Kimberly Alkemade verloor op achtjarige leeftijd haar moeder en haar linkeronderbeen bij een ernstig busongeluk. Drie jaar geleden had ze een baan in de zorg en nog nooit aan atletiek gedaan. Inmiddels behoort ze tot de snelste paralympische sprinters van Nederland. Dit is haar bijzondere verhaal.

Kimberly Alkemade kan de datum nog zo oplepelen. Het was 17 oktober 2017 toen ze bij Only Friends in Amsterdam meedeed aan een paralympische talentendag. Een paar maanden eerder had ze van een orthopedische instrumentenmaker een tweedehands sportbladen gekregen. Gewoon om eens uit te pro- beren. Ergens in haar onderbewustzijn wist Kimberly nog hoe het als kind was geweest om met twee benen te kunnen rennen, maar ze had geen idee meer hoe dat voelde. Dankzij die bladen kon ze voor de eerste keer in negentien jaar weer een rondje om het huis joggen. Er ging een wereld voor haar open. Tot dan toe had ze wel recreatief gesport maar nooit echt met een doel. Ze besloot te gaan trainen voor de Ladies Run in Eindhoven.

“Ik liep te hard van stapel waardoor ik soms even moest wandelen. Toch wist ik de vijf kilometer in dertig minuten te volbrengen. Ik had zelfs nog een eind- sprint in huis.”
Kimberly was nieuwsgierig naar haar mogelijkheden met de sportbladen en reisde af naar de talentendag in Amsterdam. Ze bleek overduidelijk aanleg te hebben voor atletiek. “Ik ging ervan uit dat ik het advies zou krijgen om bij een lokale club te beginnen met trainen. Maar in plaats daarvan kreeg ik aan het einde van de dag een briefje in mijn handen gedrukt waarop stond dat ik geschikt werd bevonden voor de Nederlandse selectie para-atletiek. Op dat moment was ik 27 jaar en had een baan in de zorg. Ik wist dat ik deze kans niet nog een keer zou krijgen. Het was now or never. Mijn vriend en ik keken elkaar aan en zeiden: We gaan dit doen!” Zo veranderde het leven van Kimberly van de ene op de andere dag totaal. En niet voor het eerst.

Het volledige verhaal lezen? Dat kan via Blendle. Je kunt het magazine ook in de winkel halen óf online bestellen!

Delen: