Word abonnee

Zwemmen

‘Shit happens, deal with it’

Iris Planting

Zwemmen

‘Shit happens, deal with it’

door: Nick Driebergen
27 mei 2021
2 tot 7 minuten lezen

Tijdens de vorige Spelen had niemand nog gehoord van Arno Kamminga. Nu is hij tweevoudig Europees kampioen op de schoolslag en in Tokio misschien wel de enige uitdager van de Brit Adam Peaty. Maar wat weten we nu eigenlijk van Arno? Oud-zwemmer Nick Driebergen zocht hem op en trof een zelfbewuste topsporter.

Smoesjes
“Ik droomde in mijn jeugd best weleens van de Olympische Spelen, maar ik wilde er gewoon niet voor werken, wilde geen pijn lijden. Niet in trainingen, niet in wedstrijden. Met zo min mogelijk energie het maximale eruit halen, zo’n instelling had ik. Ik deed er echt alles aan om trainingen te saboteren. Het was een soort Wie Is De Mol? in het water. Dan stond ik de halve training onder de douche, ging ik in iemands slipstream zwemmen, verzon een pijntje aan de schouder of moest ik drie keer per uur naar de wc. Werkelijk de hele trukendoos ging open. Het was mijn trainster van de zwemvereniging in Voorhout die uiteindelijk tóch iets in me zag. Zij moet echt goede ogen gehad hebben. Elk jaar bleef ik, ondanks die instelling, grote happen van mijn persoonlijke records halen. Tot ik me bijna per ongeluk kwalificeerde voor de EK junioren. Toen ontbrandde de verborgen vlam. Ik ging dingen serieuzer aanpakken en versloeg zwemmers uit het Nederlands team. Ik verhuisde naar Amsterdam om onderdeel uit te maken van dat Nederlands team. Daar, na twintig luie jaren, werd de topsporter in mij pas geboren.”

Katwijk
“Wat er Katwijks aan mij is? Ik denk echt helemaal niets! Ja, ik ben er geboren en opgegroeid. Maar Kamminga líjkt niet eens op Van der Plas of Ouwehand, want zo heet iedereen daar. Dirk Kuijt, de bekendste inwoner, heb ik helaas nog nooit ontmoet. Sinds een aantal jaren worden er sportverkiezingen georganiseerd in Katwijk. Drie keer op rij won ik, de vierde keer werd ik daardoor niet meer genomineerd en dan zal je net zien dat Dirk precies toen wél aanwezig was. Het geloof speelt een belangrijke rol in Katwijk. Mijn moeder was gelovig, maar die liet de keuze aan ons en ik doe daar nu helemaal niets meer mee. We gingen wel met kerst gezamenlijk naar de kerk.

Het volledige verhaal lezen? Dat kan via Blendle. Je kunt het magazine ook in de winkel halen óf online bestellen!

Delen: