Word abonnee

Atletiek

Nadine Visser: ‘Vliegende Hollander’

Iris Planting

Atletiek

Nadine Visser: ‘Vliegende Hollander’

door: Marlies van Cleeff
23 maart 2021
7 tot 12 minuten lezen

Hordeloopster Nadine Visser (26) blijft boven zichzelf uitstijgen. Ze verbeterde haar eigen Nederlandse records, werd onlangs voor de tweede keer Europees indoorkampioen op de 60 meter horden en won daarvoor al WK-brons op die afstand. Wat is het geheim van haar succes?

Tekst gaat verder onder de foto

Nadine Visser

Amerikaanse of Jamaicaanse atleten zien er soms best extravagant uit. Waarom zien we de Nederlandse meiden nooit met knalrode lippenstift of dreadlocks in het haar aan de start verschijnen?
Lachend: “Verzin maar iets leuks voor me. Alles is al eens gedaan en ik wil niemand na-apen. Ik doe mijn haar wel gewoon in een vlecht, dat vind ik genoeg.”

Je bent wel met je uiterlijk bezig. Je doet een vlecht in, hebt een make-upje op…
“Een vlecht in mijn haar vind ik gewoon praktisch, dan slaat het niet in mijn gezicht. Nadat ik dat voor het eerst had gedaan, zeiden mensen: ‘Dat staat je echt leuk.’ Dus dat blijf ik dan doen. Natuurlijk vind ik het belangrijk dat ik er leuk uitzie, maar ik ben niet van de heftige lippenstift of oogschaduw. Sommige meiden die er fantastisch uitzien op de baan staan ook uren eerder op. Daar heb ik geen zin in.”

Wat zie je als je in de spiegel kijkt?
“Dan denk ik: wat heb ik grote poten en billen gekregen. Mijn lichaam is best veranderd sinds ik me vanaf 2018 puur op het hordelopen heb gericht. Helemaal als ik het vergelijk met foto’s van nog verder terug. Ik was vroeger zo dun. De laatste jaren ben ik een stuk zwaarder geworden, maar ik heb minder vet en meer spieren. Het belangrijkste is dat ik sterk ben en lekker in mijn vel zit. Ik wil er afgetraind uitzien, zou minder zelfvertrouwen hebben als ik een minder strakke buik heb. Mijn lichaam is heel efficiënt. Ik ben sterk in de krachtruimte, maar niet lomp. Mijn snelheid heb ik nog.”

Hoeveel pijn voel je na een wedstrijd?
“De wedstrijd is te kort om te verzuren. Het is vooral een heel explosieve krachtsinspanning. Daarom heb ik wel pijntjes, maar dat is normaal. Mijn hamstring is altijd een gevoelige plek. Die kan heel stijf aanvoelen.”

‘Ik krijg als commentaar vaak dat ik suf reageer na een wedstrijd. Ik ben echt wel blij, maar nooit zo uitbundig. Om prestaties van anderen kan ik wel janken, ik ben best emotioneel’

Heb jij een ideaal lichaam voor het hordelopen?
“Veel hordeloopsters zijn klein, ze zeggen dat dat ideaal is. Ik ben een van de grotere atleten, maar vergeleken met de Nederlandse meiden ben ik juist weer klein.”

Moet je er veel moeite voor doen om er zo uit te zien? Weeg jij je eten bijvoorbeeld?
“Nee, dat past totaal niet bij me. De afgelopen jaren heb ik goed geleerd wat ik moet eten, hoeveel en op welke momenten. Ik merk het meteen als ik aankom. Dan let ik er weer wat meer op.”

Kun je zonder schuldgevoel een frietje naar binnen werken?
“Vroeger kon ik er niet van genieten als ik iets slechts at, dat heb ik nu losgelaten. Ik probeer zo min mogelijk troep te eten, maar wat chocola op zijn tijd neem ik echt wel.”

Krijg je veel aandacht van mannen?
“Ik word bijna nooit herkend. Misschien ook omdat ik er in normale kleding best anders uitzie. Nadat ik begin maart Europees indoorkampioen in Polen werd, ging ik vanaf Schiphol met de trein terug naar Arnhem. Twee mensen feliciteerden me. En een daarvan zag het omdat mijn startnummer met naam nog op mijn tas stond. Op Instagram krijg ik wel veel privéberichten van mannen. Maar het is niet dat ik daar nou op inga. Ik ben al bijna negen jaar samen met mijn vriend Steven.”

Evenwichtsbalk

Ik begreep dat het weinig had gescheeld of je was de concurrent van turnster Sanne Wevers geweest…
Lachend: “Nou, dat niet. Maar ik zat vroeger inderdaad op turnen. Ik kom uit Hoogkarspel in Noord-Holland en in mijn regio was ik wel goed, maar niet te vergelijken met het niveau dat je nodig hebt om de top te halen. Om echt goed te worden, had ik op jonge leeftijd nog veel meer uren moeten maken. Het onderdeel vloer vond ik het leukst, lekker salto’s maken. De evenwichtsbalk vond ik juist verschrikkelijk, daar kon je vanaf vallen. Voor een oefening op balk was ik veel zenuwachtiger dan dat ik nu ben voor een EK-finale. In het turnen kwam ik uiteindelijk op een punt dat het niet meer goed lukte om nieuwe dingen te leren. Ik kreeg er minder plezier in en wilde een nieuwe sport proberen.”

Tekst gaat verder onder de foto

Nadine Visser

En welke supervoorspeller heeft jou op je dertiende de atletiekbaan op gekregen?
“Mijn moeder kwam met atletiek als suggestie, zij was zelf vroeger ook een goede atlete. Een vriendinnetje van me zat op atletiekvereniging SAV Grootebroek, met haar ben ik een keer meegegaan.”

Hoe zag jouw jeugd eruit?
“Die bestond vooral uit sport. Bij de atletiekvereniging kreeg ik ook een leuke groep vriendinnen. Nog steeds zien we elkaar veel. We speelden altijd buiten en waren actief bezig. Ik ben blij dat ik nog tot de generatie behoor die buiten speelde.”

Is de hele familie Visser sportief?
“Mijn moeder is sportief, maar mijn vader ook. Hij heeft op hoog niveau gevoetbald en is nu fanatiek met padel. Mijn oudere broer en vriend doen met hem mee. Mijn jongere broer heeft wat minder van onze sportgenen meegekregen.”

Heb je nu nog wat aan je turnverleden?
“Turnen en atletiek lijken best op elkaar. Je moet voor beide sporten lenig en soepel zijn, en enorm sterk. Wat dat betreft was turnen een goede basis voor de meerkamp atletiek.”

Helden Magazine 56

Het eerste gedeelte van het verhaal van Nadine Visser komt voort uit Helden Magazine 56, waar bondscoach van het Nederlands elftal: Frank de Boer zich uitspreekt over het WK in Qatar, Virgil van Dijk, de kansen van ‘zijn’ Oranje, Louis van Gaal, Guus Hiddink en zijn rol als vader van drie dochters.

In deze editie is er wederom aandacht voor turnterreur. Renske Endel, Suzanne Harmes, Verona van de Leur en Gabriëlla Wammes, de turnsters van de Sportploeg van het Jaar in 2001 en 2002, deden tien jaar geleden voor het eerst een boekje open over het gedrag van hun trainers Gerrit Beltman en Frank Louter. Na de bekentenis van geestelijke en lichamelijke mishandeling door Beltman afgelopen zomer is de bom gebarsten én delen de oud-turnsters nogmaals hun schokkende verhalen.

Ook in Helden Magazine 56 een uitgebreid interview met oud-voetbalster Anouk Hoogendijk over de ontwikkeling van het vrouwenvoetbal en een loodzware bevalling. Noa Lang maakte afgelopen zomer de overstap van Ajax naar Club Brugge. En met succes. We legden hem stellingen voor. Daarnaast was Tom Boonen jarenlang de koning van het voorjaar. We spraken hem over Tom Dumoulin, cocaïne, immense druk en de kick van autoracen.

Verder blikt Stanley Menzo terug op een roerig leven. Is Chantal van den Broek-Blaak in grote vorm, maar heeft ze besloten volgend jaar te stoppen als wielrenster. Doet bokser Peter Müllenberg zijn verhaal en hoopt marathonloper Björn Koreman zicht te kwalificeren voor de Spelen. Judoka Roy Meyer deelt zijn levenslessen met Victoria Koblenko én Erben Wennemars is parkdirecteur tijdens De Droomzomer.  In ‘de dag dat alles misging’ blikt Rianne Schorel daarnaast terug op de Spelen van 2016 en staan we stil met Kika van Es in de ‘Leeuwinnen in het Rijks’.

Krijg jij geen genoeg van alle inspirerende sportverhalen? Kies het abonnement dat bij jou past én wordt abonnee. Zo ontvang je telkens de nieuwste edities op je deurmat, voordat het sportblad in de supermarkten te vinden is. Wil je een Helden Magazine cadeau doen? Het is ook mogelijk om een abonnement cadeau te doen, deze abonnementen lopen automatisch af. Daarnaast zijn de recentste exemplaren ook gemakkelijk te bestellen via onze webshop.

Delen: