Word abonnee

Voetbal

‘Ik heb leren knuffelen’

Jasper Faber, ANP

Voetbal

‘Ik heb leren knuffelen’

door: Barbara & Frits Barend
28 maart 2021
2 tot 7 minuten lezen

Frank de Boer werd in september vorig jaar bondscoach van het Nederlands elftal. In aanloop naar het EK leggen we hem tien foto’s voor. Een gesprek over slapen met broer Ronald in een stapelbed, het opvoeden van drie dochters, de lessen van Louis van Gaal en Guus Hiddink, voetballen in Qatar en natuurlijk ‘zijn’ Oranje.

14 november 1987
Ajax 2 heeft gestunt in het bekertoernooi door eredivisionist FC Groningen met 3-1 te verslaan in stadion de Meer. Van links naar rechts ‘broekies’ Ronald de Boer, keeper Lloyd Doesburg, Frank Verlaat en Frank de Boer.

Tekst gaat verder onder de foto

“Ronald en ik waren zeventien, nog A-junior en speelden in het tweede elftal dat zich had geplaatst voor het bekertoernooi. Het was onze eerste wedstrijd tegen een subtopper uit de eredivisie, we speelden ze helemaal zoek. Deze wedstrijd vormde voor ons de bevestiging dat we het hoogste niveau aankonden.
We hadden wel een elftal hoor, met Richard Witschge, Frank Verlaat en Marciano Vink aangevuld met oudere spelers die niet in het eerste speelden, zoals Arnold Scholten en Peter Boeve. Mijn broer scoorde tweemaal, één keer uit een voorzet van mij. Na de wedstrijd moesten we naar Studio Sport, als de tweeling die ineens doorbrak.
We waren voor de wedstrijd samen met onze ouders mee naar het stadion gereden. Ze brachten ons vaak naar de training, meestal deed mijn vader het. De avond voor die wedstrijd hebben we gewoon thuis in ons stapelbed in Grootebroek geslapen, Ronald boven en ik beneden.
We hebben tot ons twintigste thuis gewoond, volgens mij totdat Ronald zijn eerste vrouw Sharon leerde kennen. Ronald was er op dat gebied iets eerder bij dan ik. Het is extra mooi en bijzonder dat ik alle hoogtepunten in m’n voetbalcarrière met m’n broer heb beleefd. Toen Ronald eerder dan ik zijn debuut maakte in het eerste was ik supertrots, toen ik eerder dan hij in het Nederlands elftal stond, was hij dat. We voelden nooit, maar dan ook nooit enige vorm van jaloezie.
Wat me raakt aan deze foto is Lloyd Doesburg. Nog geen twee jaar later is hij omgekomen bij de SLM-ramp in Suriname met het Kleurrijk elftal. Vreselijk, het was een geweldige keeper en een geweldige gozer.”

Het volledige verhaal lezen? Dat kan via Blendle. Je kunt het magazine ook in de winkel halen óf online bestellen!

Delen: