Word abonnee

Atletiek

‘Succes ligt voorbij de pijngrens’

Dan Vernon

Atletiek

‘Succes ligt voorbij de pijngrens’

door: Jasper Boks
11 april 2018
13 tot 18 minuten lezen

Eliud Kipchoge (33) is de man to beat op de marathon. Helden ging bij De Filosoof langs in Kenia in aanloop naar de marathon van Londen (22 april), waar hij het op gaat nemen tegen die andere grootheden van het langeafstandlopen: Kenenisa Bekele en Mo Farah. Een gesprek over pijn, politiek en Dafne Schippers.

In het gras en de bomen ligt en hangt sport­ kleding te drogen in de brandende zon. Het is elf uur ’s ochtends en de thermometer is de dertig graden al ruimschoots gepasseerd. De atleten hebben de schaduw opgezocht, zitten op witte plastic tuinstoelen onder de bomen. Rond zonsopgang hebben ze ruim twee uur lang getraind, ze herstellen nu van de inspanningen en in de namiddag gaan ze opnieuw kilometers maken.
De atleten wonen met elkaar in een kamp in Kaptagat, het plaatsje in Kenia op 2200 meter boven zeeniveau dat zo’n beetje op de evenaar ligt en met het nabijgelegen Eldoret en Iten geldt als de vruchtbaarste grond wat het zaaien van marathonlopers betreft. Ze maken allemaal deel uit van het NN Running Team. Het eerste professionele marathonteam ter wereld, bestaand uit zestig atleten uit vijftien landen, werd vorig jaar geïntroduceerd door NN Group, Nike en Global Sports Communication met als doel elkaar naar grotere hoogte te stuwen. In het kamp zijn bouwvakkers druk bezig een nieuwe vleugel met appartementen te bouwen. Eerder is ook al een waterleiding aangelegd, waardoor de ijzeren deksel voort­ aan op de gevaarlijke, diepe put voor het hoofdgebouw kan blijven liggen.

Tekst gaat verder onder de foto

Het volledige verhaal lezen? Dat kan via Blendle door op onderstaande knop te klikken. Je kunt het magazine ook in de winkel halen óf online bestellen! 

Delen: