Word abonnee

Hockey

Lidewij Welten: ‘Een kind lijkt me ook fantastisch, hoor’

Paul Raats

Hockey

Lidewij Welten: ‘Een kind lijkt me ook fantastisch, hoor’

door: Marlies van Cleeff
31 mei 2022
8 tot 13 minuten lezen

Lidewij Welten (31) maakt al sinds 2008 deel uit van het Nederlands hockeyteam. Ze won onder meer drie gouden en een zilveren olympische medaille, twee WK-titels en werd gekozen als beste hockeyster van de wereld. Maar er waren ook tegenslagen. Een gesprek in aanloop naar haar vierde WK (1-17 juli in Nederland en Spanje).

De speelhal in Beijing

Als achttienjarige mocht jij al mee naar de Spelen in Beijing in 2008. Eva de Goede was er toen ook voor het eerst bij. Ik las dat jullie in Beijing spierpijn hadden van het vele gamen. Lachend: “In het olympisch dorp was een gigantische speelhal. Ze hadden er een drumstel, dan moest je op de beat op de juiste kleuren slaan. Eva en ik waren zo fanatiek met z’n tweeën. Totaal bezweet kwamen wij uit die speelhal, een dag voor de eerste wedstrijd. Eva en ik waren kamergenoten, toen we wakker werden keken we elkaar aan, van: voel jij dit ook? We hadden allebei spierpijn in onze armen. Dat hebben we tegen niemand gezegd.”

Tekst gaat verder onder de foto

Lidewij Welten

In 2008 won je olympisch goud. Wat weet je nog van die tijd?
“Die Spelen heb ik in een roes beleefd. Er was toen nog geen WhatsApp. Ik had gesprekken via MSN met mijn vader, die heeft hij bewaard. Mijn ouders wilden weten hoe het met hockey ging, maar ik sprak over de grote eetzaal in het olympisch dorp. Ik beleefde mijn sport en de Spelen zo anders dan nu. Voelde geen druk, kon mijn ogen uitkijken. Ik weet nog dat ik met m’n fiets achter Rafael Nadal ben aangereden, zo de eetzaal in. Ik ben hem wel zes keer voorbijgelopen en zei daarna tegen Eva: hij kijkt terug! Die ruimte om rond te kijken kregen we van het team en onze toenmalige coach Marc Lammers. Maar uiteindelijk moesten wij natuurlijk ook gewoon presteren.”

Verlang je weleens terug naar die tijd?
“Ik kan niet ontkennen dat die tijd van toen heerlijk was. Topsport is veranderd in al die jaren. Het is nog serieuzer en professioneler geworden dan het al was. Ik ben van een onbevangen speelster gegroeid naar een van de leiders van het team. Maar ik hockey nog altijd omdat ik er plezier uit haal.”

‘Wij moeten als team er ook mee aan de slag. De harde topsportkant moeten we behouden. Daardoor presteren we ook. Maar de communicatie moet beter’

Jij speelde destijds samen Minke Booij en Fatima Moreira de Melo. Was je stiekem een beetje bang voor hen?
“Ik keek enorm tegen hen op, en natuurlijk vond ik het in het begin spannend. De eerste keer dat ik bij het Nederlands team zat, sliep ik bij Fatima op de kamer. Dat vond ik zo spannend. Maar ze was heel lief voor me.”

Medisch wonder

Jij staat bekend om je explosieve spel. Hoe belastend is hockey voor jouw lichaam?
“Ik passeer tegenstanders op snelheid en daardoor krijg ik redelijk wat tikken. Als je dan al een beetje vermoeid bent en na zo’n tik verkeerd terechtkomt, dan kun je een gescheurde pees oplopen. Iemand die meer van de passing is, zal daar minder snel last van hebben, denk ik. Ik heb twee keer een ernstige blessure gehad. In 2018 scheurde ik een pees in de hamstring van mijn rechterbeen, en vorig jaar vlak voor de Spelen in Tokio gebeurde dat in mijn linkerbeen.”

Wat weet je nog van dat moment op zaterdag 15 mei vorig jaar, die laatste minuten in de play-offs tegen Amsterdam, waarin je een tik kreeg en meteen naar de dug-out liep?
“We hadden een turnover en ik wilde aanzetten. Ik kreeg een flinke tik en kwam verkeerd terecht. Stapte uit het veld en riep: het zijn mijn pezen. Ik wist het meteen. Ik maakte nog een paar rare stappen, toen voelde het al alsof mijn been niet meer van mij was. In een interview daarna bij de NOS was ik heel rationeel. Ik zei: waarschijnlijk gaat het tegenvallen, maar ik ga alles op alles zetten om de Olympische Spelen te halen.”

Je had drie pezen gescheurd in de linkerhamstring van je linkerbeen, vlak onder je bil. Er staat zes tot negen maanden voor dat herstel. Jij deed het in tien weken…
“In de kleedkamer, meteen nadat het was gebeurd, had ik al contact met mijn fysiotherapeuten. Mijn medische team, onder wie Rik Tacken en Camiel van Druten van de fysiopraktijk Veel Beter in Almere, heeft vanaf dat moment alles op alles gezet en mij geholpen met mijn herstel. Gino Kerkhoffs, de orthopedisch chirurg van het AMC, keek vanaf de zijlijn mee. Diezelfde avond kreeg ik al oefeningen die ik thuis kon doen. De echte tegenslag kwam pas vijf dagen later. Uit de MRI-scan bleek dat alle drie de pezen gescheurd waren, met een gat van vijf centimeter ertussen. Het slechtste scenario.

Mijn fysiotherapeuten hebben nooit gezegd: ‘Je gaat de Spelen wel halen.’ De enige zekerheid die ze me konden geven, was dat ik het níet zou halen. Die eerste anderhalve week brachten mijn ouders me naar Almere. Zij hebben een camper, daarin kon ik in bed liggen, want zitten kon niet. Op maandag en donderdag sliep ik in Almere, zodat ik op die dagen vier sessies kon doen. Woensdag en op zaterdag trainde ik thuis. Op zondag had ik een rustdag. Om de tien dagen had ik een MRI. Ik heb acht keer stil in zo’n scanapparaat gezeten, vreselijk. Maar op een gegeven moment begon ik ernaar uit te kijken. Ik zag hoe die pezen naar elkaar toegroeiden.

Een voedingsdeskundige maakte mijn voedingsschema. In het begin at ik alleen eiwitten. Geen vlees en vis, want dat werkt juist ontstekingsbevorderend. Toen ik weer kon trainen voegde ik koolhydraten toe aan mijn dieet en daarna pas vlees. Alles stond in het teken van herstel. Mijn vriend Raphael kwam eens thuis toen overdag de rolluiken en gordijnen dichtzaten. De slaapkamer noemde ik in de tijd mijn cave, de grot. Raphael kwam in paniek boven en riep: ‘Lied, is er iets, waarom is alles dicht, is er iets gebeurd?’ Ga weg, zei ik, ik probeer te rusten…

Ik was volledig van de wereld en met één ding bezig: zo snel mogelijk herstellen. Ik baalde van een rustdag, want dan kon ik niks doen. Mijn emoties gingen van de ene naar de andere kant. Zelfs in één hardloopsessie. Het eerste rondje kon zo tegenvallen, dan riep ik woedend: ik ga de Spelen niet halen. Dan appte ik boos mijn fysio. Maar tijdens het volgende rondje ging het dan wel weer en dacht ik: ik kan nog wel wat extra’s doen. Ik kon er ook niet tegen als mensen medelijden met me hadden. Als mijn ouders wilden langskomen zei ik: jullie mogen niet zielig naar me kijken. De zorgelijke blik van mijn moeder kon ik niet aan, ik mocht mentaal niet breken. Ik had geen ruimte, tijd en energie voor emoties.”

Helden Magazine 62

Het eerste gedeelte van het verhaal van Lidewij Welten komt voort uit Helden Magazine 62. In deze dubbeldikke editie schittert naast Vivianne Miedema, Ruud Gullit op de cover. Gullit spreekt zich uit over Max Verstappen, Marco van Basten, Louis van Gaal, Erik ten Hag, Ronald Koeman, Virgil van Dijk, Memphis Depay en de Black Lives Matter-discussie.

De Oranje Leeuwinnen gaan in Engeland proberen hun Europese titel van 2017 te prolongeren. In het EK vrouwenvoetbal gedeelte spraken we met Dominique Janssen, Jackie Groenen, Jill Roord & Lynn Wilms, Shanice van der Sanden en bondscoach Mark Parsons.

In Helden Magazine 62 lees je nog meer interviews en reportages over voetbal. Een gesprek met Luis Sinisterra en zijn trotse moeder. Trainer en oud-voetballer Wim Jonk over Johan Cruijff, Louis van Gaal en Dennis Bergkamp, Molukse voetbalhelden Simon Tahamata & Jack Soumaru én keeper van landskampioen Ajax: Remko Pasveer.

Ook spraken we de in korte tijd uitgegroeide boegbeeld van de Nederlandse atletiek: Femke Bol en een gesprek met Thomas Dekker over een leven van vallen en opstaan. Daarnaast nemen we de carrière door van mountainbike pionier Bart Brentjes en is Jetze Plat een voorbeeld voor velen.

Verder was Tim Montgomery de snelste man op aarde, is Cees Bol sprinter bij Team DSM en is Lewis Hamilton de succesvolste Formule 1-coureur aller tijden. Victoria Koblenko daarnaast interviewde Mister Nice Guy en marathonloper Björn Koreman én hockeyster Marijn Veen vertelt over de moeilijke tijd in aanloop naar het WK.

Wil je het hele nummer lezen? Bestel Helden Magazine 62 via onze webshop. Geen inspirerende sportverhalen missen van onze Nederlandse sporthelden? Kies het abonnement dat bij jou past en word abonnee.

Delen: