Word abonnee

Wielrennen

Fabio Jakobsen: ‘Voor een snotneus verdien ik onwijs veel geld’

Dirk-Jan van Dijk

Wielrennen

Fabio Jakobsen: ‘Voor een snotneus verdien ik onwijs veel geld’

door: Thomas Olsthoorn
21 maart 2019
5 tot 10 minuten lezen

Fabio Jakobsen (22) is de rising star van het Nederlandse wielrennen. Als eerstejaarsprof versloeg de sprinter van Deceuninck-Quick Step in 2018 zo’n beetje alle topspurters van het peloton. Begin dit jaar was het op zijn eerste koersdag weer raak. Wij legden hem een lijstje namen voor. Van Mathieu van der Poel tot Dylan Groenewegen.

FABIO CASARTELLI

“Ik ben geboren in augustus 1996. Een maand eerder werd Casartelli, de voormalig olympisch kampioen die in de Tour de France van 1995 was verongelukt, groots herdacht in Frankrijk. Mijn moeder was zwanger van mij en zat samen met mijn vader voor de televisie. De naam Fabio bleef hangen en zo ben ik naar hem vernoemd.”

“Vorig jaar was ik door de NOS uitgenodigd om te gast te zijn in het tv-programma De Avondetappe. Precies op de dag dat de Portet d’Aspet, de berg waar Casartelli in de afdaling om het leven kwam, in het parcours zat. Bij de plek van het ongeluk staat een monument ter nagedachtenis aan hem en daar wilde ik graag heen. Toen ik er aankwam, was er een behoorlijke groep mensen en stonden er lange tafels met eten en drinken. Eigenlijk wilde ik even in de anonimiteit bij het monument kijken, een foto maken en voor mezelf een momentje van stilte houden, maar ik was samen met een cameraman en geluidsman van de NOS en we vielen snel op.

Er kwam een vrouw naar ons toe die vertelde dat de ouders van Casartelli er ook waren. Dat was wel even slikken. Zoals elk jaar als de Tour over de Portet d’Aspet gaat, waren ze met een bus vol familie en vrienden vanuit Italië naar het monument gekomen. Het was bijzonder om de ouders van Casartelli te ontmoeten. Zijn moeder had tranen in haar ogen en pakte me bij m’n wang. Dat deed me wel wat. Ik had een T-shirt van Quick-Step aan en toen ze op het logo wees, begreep ze dat ik een wielrenner was. Je zou kunnen zeggen dat ik met mijn donkere haar en op dat moment redelijk gebruinde huid op een halve Italiaan leek. Ik denk dat die ouders een soort evenbeeld van hun zoon zagen.

Ze pakten me beet en we gingen samen op de foto. Het was indrukwekkend. Niemand wist dat ik naar Casartelli was vernoemd, dat kwam pas bij De Avondetappe ter sprake. Mijn ouders vonden het erg mooi toen ik ze vertelde wat ik had meegemaakt. Toen ik werd geboren hadden ze nooit kunnen bedenken dat ik ooit op die plek de vader en moeder van Casartelli zou ontmoeten.”

Tekst gaat verder onder de foto

Portretfoto Fabio Jakobsen

MATHIEU VAN DER POEL

“In de jeugd heb ik bij het veldrijden redelijk vaak achter hem aan gereden. Ik was dertien, Mathieu veertien. Hij was toen al niet te houden. Een supertalent. Heel bijzonder dat hij vorig jaar Nederlands kampioen op de weg, de cross én op de mountainbike werd. Ik herinner me van vroeger nog een cross over een vrij vlak parcours rond een kasteel. Mathieu won met een minuut voorsprong. Ik zat in een groepje daarachter en sprintertje als ik toen al was, wist ik tweede te worden. Dichterbij ben ik nooit meer gekomen. Naast het fietsen deed ik ook aan voetbal en schaatsen. Bij voetbal lag de uitkomst van de wedstrijd alleen niet volledig in m’n handen en daar had ik moeite mee.

Schaatsen was enorm saai met steeds hetzelfde rondje rijden. Daarom ging ik voor het fietsen. Veldrijden was een uur lang actie met modder, zand, balkjes, bochten en springen. Ik vond veldrijden leuker dan de weg. Hoewel ik als tweedejaars junior internationaal aardig kon meekomen bij de cross, won ik op de weg een paar koersen en reed korte uitslagen in enkele grote wedstrijden. Daardoor kwam ik als belofte bij SEG Racing Academy terecht en kreeg ik oud-baanwielrenner Peter Schep als trainer. Vanaf dat moment stopte ik met veldrijden.

In mijn tweede seizoen bij SEG werd ik Nederlands kampioen bij de beloften en won ik de Slag om Norg. Ik had voldaan aan de eisen die mijn managers hadden gesteld om mogelijk al prof te kunnen worden. Maar de interesse bleef vaag en daarom besloot ik nog een jaar bij SEG te blijven. Achteraf was dat de juiste keuze. Vanaf de start van 2017 begon ik met winnen. Ik prolongeerde mijn Nederlandse titel en werd benaderd door Roompot. Toen wist ik dat het goed zat en dat ik prof kon worden. Later bleken ook LottoNL-Jumbo en Quick-Step serieuze interesse te hebben. Dat had ik nooit verwacht.”

Helden Magazine 46

Het eerste gedeelte van het verhaal van Fabio Jakobsen komt voort uit Helden Magazine 46 waar Tom Dumoulin de cover siert. Dumoulin vertelt over zijn huwelijk en hoe hij besloot het plan om helemaal voor de Tour te gaan in 2019 aan te passen ‘’De Giro winnen is fantastisch, maar trouwen gaat verder dan dat’’.

Verder in de 46ste editie van Helden, Lieke & Sanne Wevers vertellen openhartig over de moeilijke tijd, baanwielrenner Harrie Lavreysen over goud op het WK en de Spelen in Tokio, oud-voetballer Jaap Stam blikt terug op voorgaande hoofdstukken in zijn leven, het dynamische Laura & Lisanne de Witte, beachvolleybalsters Marleen van Iersel & Joy Stubbe, oud-basketballer Michael Jordan, voetbaltrainer José Mourinho, Cor van der Geest over zijn zoons Elco en Dennis, turner Casimir Schmidt, voetballer Dusan Tadic, en Victoria Koblenko ging langs bij coureur Tom Coronel.

Krijg jij geen genoeg van alle inspirerende sportverhalen? Kies het abonnement dat bij jou past én wordt abonnee. Zo ontvang je telkens de nieuwste edities op je deurmat, voordat het sportblad in de supermarkten te vinden is. Wil je een Helden Magazine cadeau doen? Het is ook mogelijk om een abonnement cadeau te doen, deze abonnementen lopen automatisch af. Daarnaast zijn de recentste exemplaren ook gemakkelijk te bestellen via onze webshop.

Delen: